Utbildning kan bromsa klimatförändringar

29 nov 2012

I sin krönika i Fastighetsförvaltaren Nr 5, 2012 reflekterar Anders Olsson, Senior Advisor på Paroc över hur naturen påverkar oss i vardagen. Naturens krafter är enorma och när klimatförändringar förändrar naturens balans är det dags att dra handbromsen. Utbildning är ett sätt att hjälpa oss alla att bidra med det vi kan.

Anders Olsson, senior advisor Paroc

Så var det dags igen att försöka få ihop något som liknar en krönika.

Hur kommer det sig att det alltid sker något som gör att man hittar en ny infallsvinkel till texten.

Som just nu när naturen rasar som värst ute i världen. För på min dator har jag en live-sändning från USA där orkanen Sandy är på väg in mot kusten. Att försöka förstå naturens krafter ter sig omöjligt men vi kanske måste försöka lära oss hur vi i fortsättningen ska bete oss för att på sikt förhindra att det uppstår vad man kan kalla naturfenomen.

Klimatförändringar oroar

Jag började fundera på hur det skulle kunna se ut om klimatförändringarna påverkade Arktis så mycket att smältande is fick golfströmmen att ändra riktning. Då kanske de hårda vindar och orkaner som nu attackerar Nordamerika även skulle kunna uppstå i vår del av världen. Som tur är så ligger det troligen så långt fram i tiden att vi inte behöver oroa oss.

Men det kanske vi borde, oroa oss alltså! För om vi inte drar i bromsen nu, hur kommer då framtiden att te sig för våra efterkommande?

Vi måste tillsammans, alla företag och organisationer och utbildningsanstalter, sluta tänka var och en på sitt och i stället slå våra kloka huvuden ihop för att nå de mål som är ett krav för att livet ska gå vidare på jorden.

Jag vet att jag tjatar om detta men är det inte den för närvarande viktigaste frågan som vi kan göra något åt?

Här kan varje individ på planeten jorden ge sitt bidrag, vare sig det är stort eller smått. Som individer kan vi tyvärr inte stoppa alla dessa krig och oroligheter som hela tiden uppstår runt om i världen men vi kan tänka oss för när det gäller hur vi kan påverka vår framtid. Men hur ska vi veta att vi gör rätt?

Utbildning är nyckeln

Det är här utbildning måste komma in. Vi måste intensifiera våra utbildningsinsatser och även ha en övergripande gemensam strategi så att alla drar åt samma håll. Vi måste tillsammans, alla företag och organisationer och utbildningsanstalter, sluta tänka var och en på sitt och i stället slå våra kloka huvuden ihop för att nå de mål som är ett krav för att livet ska gå vidare på jorden.

Vi i Sverige har stor kunskap när det gäller att både bygga energieffektivt men också stor erfarenhet när det gäller miljöarbete. Vi kommer att få en win-win situation om vi tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål, nämligen ett koldioxidneutralt och energieffektivt samhälle.