Nya och förbättrade möjligheter för återvinning när Paroc lanserar NEW REWOOL

07 apr 2015
Paroc inleder nu ett samarbete med Ragn-Sells för att förbättra och förenkla återvinningen av Parocs stenullsprodukter. Först ut är avfallshanteringen för sandwichelement.
New rewoolRedan 1996 lanserade Paroc REWOOL, en tjänst för återvinning där överbliven isolering returneras och blir till ny lösullsisolering. Återvinning av icke farligt bygg- och rivningsavfall ska enligt EUs avfallsdirektiv öka till minst 70 viktsprocent före år 2020 och som ett led i arbetet för hållbart byggande uppgraderar Paroc i samarbete med Ragn-Sells nu sitt REWOOL-koncept med nya tjänster.

Först ut är avfallshanteringen av sandwichelement. Paroc siktar på en lösning för 100 %-ig återvinning av sandwhichelement. Tjänsten innebär omhändertagande av stenullsspill och spillbitar av sandwichelement från Paroc och leverans till fyra av Ragn-Sells anläggningar i Sverige. Kostnaden för avfall till deponi beräknas minska med ca 1000 – 2000 SEK per ton och den minskade mängden till deponi ger extra poäng i miljöklassningen av byggnader, t ex LEED och BREEAM.

När panelerna återvinns krossas de så att stålet kan separeras från stenullen. På årsbasis innebär det tusentals kg stål och stenull som kan återvinnas i nya produkter och bidra till effektivare hushållning med våra resurser.